rozmowa na temat firm narzędziowych

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Postprzez paavo91 » wtorek, 4 lutego 2014, 13:22

Pytanie jak się ma dokładność takiego klucza o takim dużym zakresie :/
http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny ... 89512.html

Wałki chyba się dokręca małym momentem więc klucz o takim zakresie może przesadzić co nie?
paavo91

Postprzez chicken » wtorek, 4 lutego 2014, 13:30

paavo91, Moim zdaniem to TOPEX to tylko młotki,śrubokręty, itp... Ile razy kupiłem coś bardziej skomplikowanego to zawsze żałowałem - na poziomicy topexa bałem się wstawiać drzwi łazienkowe bo w każdą strone pokazywała inaczej, imbusy po kilku użyciach robiły się okrągłe, dwa tyg temu kupiłem pistolet do kleju na ciepło topexa i przedwczoraj tak pierdyknał że klej nawet przez spust wyszedł i po pistolecie :P ale to tylko moja opinia moze inni maja lepsze :)
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez paavo91 » wtorek, 4 lutego 2014, 14:22

No ja też nie ufam tej firmie. Tak tylko zastanawiałem się ogólnie czy taki klucz nada się do jednorazowego użytku. Ostatecznie wolę dać 100zł za lepszy klucz niż płacić ponad 200 za robotę zaworów w serwisie i jeszcze kto wie jak to zrobią.
paavo91

Postprzez lewmichal » wtorek, 4 lutego 2014, 14:55

Do małych momentów używam tego http://www.hit-corona.com.pl/viewproduct.php?id=121 klucza od kilku lat. Jest niezawodny i w miarę tani. Coś koło 100 zł kosztował.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Expert Grupy Topex » środa, 5 lutego 2014, 16:49

chicken napisał(a):paavo91, Moim zdaniem to TOPEX to tylko młotki,śrubokręty, itp... Ile razy kupiłem coś bardziej skomplikowanego to zawsze żałowałem - na poziomicy topexa bałem się wstawiać drzwi łazienkowe bo w każdą strone pokazywała inaczej, imbusy po kilku użyciach robiły się okrągłe, dwa tyg temu kupiłem pistolet do kleju na ciepło topexa i przedwczoraj tak pierdyknał że klej nawet przez spust wyszedł i po pistolecie :P ale to tylko moja opinia moze inni maja lepsze :)

@chicken, piszę na forum po raz pierwszy więc na wstępie, żeby uniknąć niejasności: mam na imię Tomek, pracuję w Grupie Topex i zawodowo zajmuję się narzędziami. Pojawiam się bo w dyskusji padło m.in. o narzędziach jednej z naszych marek (TOPEX) więc pozwolę sobie na kilka słów wyjaśnienia.

Sam jestem motocyklistą (Yama Yzf 250), a ze względu na specyfikę jej użytkowania (mx/crosscountry) często przy niej coś robię. Używam różnych narzędzi w zależności od rodzaju prac. W skrzynce mam i TOPEX (przeznaczony dla majsterkowiczów) i NEO (do użytku profesjonalnego). Obie marki ze stajni naszej firmy – obie różnią się od siebie, nie jest jednak tak, że jedna z nich jest do kitu. Kluczowe jest dostosowanie narzędzi do rodzaju pracy (intensywności, obciążenia, stopnia zaawansowania roboty). Regularnie zdejmując siedzisko spokojnie korzystam z kluczy trzpieniowych TOPEX – bo to w miarę prosta praca, a siła dokręcania nie jest jakaś wielka. Ot, przeciętna robota. No i nie muszę wydawać nie wiadomo ile. Kiedy jednak biorę się za grubsze sprawy – dokręcanie półek przy lagach (gdzie potrzebuję dokładnego klucza dynamometrycznego), czy wymiana napędu (duża siła oddziaływująca na styku gniazdo/klucz) to wybieram NEO, które jest do tego przystosowane ale też więcej kosztuje. Dlatego moim zdaniem cały problem leży w doborze narzędzia do pracy.

Co do poziomnicy i pistoletu klejowego – ta sytuacja jest dla mnie zastanawiająca. Od lat mocno pracujemy nad rozwojem jakości marki TOPEX – bo to są i mają być solidne narzędzia przystępne dla możliwe wielu osób. Dlatego zadałem pytanie kolegom z kontroli jakości w kontekście Twojej wypowiedzi. Wg nich pistolet klejowy mógł być użyty z klejem o złej średnicy. W takim przypadku istnieje możliwość powstania uszkodzenia o którym piszesz. W przypadku poziomicy - 90% produktów na rynku jest jednostronna. To znaczy, że dokładność pomiaru gwarantowana jest tylko w położeniu frontem (po ludzku: napisami) do siebie, wtedy odczyt powinien mieścić się w granicach błędu podanego na produkcie. Czy masz jakieś zdjęcia Twojej poziomicy i pistoletu? Jeśli tak, to napisz do mnie proszę na privie, albo puść maila. Chciałbym żeby zapoznali się ze sprawą i wypowiedzieli się o co chodzi. Postaramy się pomóc.
Expert Grupy Topex

Postprzez ziomek4000 » środa, 5 lutego 2014, 17:00

tajemnicza sprawa że pojawiłeś się na forum dzień po tekście który mówi że narzędzie topex to szajs. no ale nie o tym chciałem pisać.

czytając twojego posta oprócz tego że widać że jest stronniczy (pracujesz w danej firmie to bronisz swojego produktu i to zrozumiałe) to można jeszcze zrozumieć że polecasz aby każdy który coś dłubie w garażu posiadał kilka kompletów narzędzi. słabe narzędzia do lekkich prac i mocniejsze do trudniejszych. czyli trzeba wydać 2 razy kasę. moje zdanie jest takie że lepiej raz kupić porządny drogi zestaw który sprawdzi się przy ciężkich zadaniach oraz można go przecież użyć do lekkich zadań.

jest takie powiedzenie: "pazerny płaci 2 razy" i tu się sprawdza. kupię tani zestaw bo przecież teraz mam do przykręcania owiewkę więc po co mi drogi zestaw. ale za parę miesięcy okaże się że jednak trzeba zrobić coś poważnego no i słabe klucze się rozlatują i muszę kupić droższy zestaw.

a odnośnie samych kluczy dynamometrycznych to jakiej by nie były firmy to prawda jest taka że gdy klucza używamy to mechanizm się zużywa i trzeba co jakiś czas kalibrować. nie ważne czy to beta za 300zł czy topex za 50zł
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez KR-Ociec » środa, 5 lutego 2014, 18:57

Expert Grupy Topex, - to, co piszesz to "krecia robota" :/
Jw. pisze ziomek4000, bezsensem jest zakup 2 kpl. kluczy na warsztat - nawet typu garaż własny !!! Jeśli zainwestować, to w sprzęt a nie w nerwy : bo ten ....... klucz 2x"przepuścił" a stary się .....!!!
Reklamujesz "NEO" - ten sam właściciel, co "TOPEXu" ??? :roll:
A co powiesz o Firmach "KUŹNIA" czy "STANLEY", chociażby ..... ?????
Skoro mienisz się tytułem "EXPERT ..." to bądź obiektywny !!!
Poza Twoimi Firmami są inne - dlaczego o nich milczysz ekspercie??? Gdzie porównania, skoro promujesz "NEO" nad "TOPEXa" ciąg dalej ..... :roll: :/ :?: :?: :?:
Nie od wczoraj wiadomo, jaka jest JAKOŚC Fmy "TOPEX" :cry: i nie powiem "wybacz" ale "ludzie gadają" ... - i rację mają ! :x
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez Expert Grupy Topex » czwartek, 6 lutego 2014, 13:48

Panowie, chyba trochę źle mnie zrozumieliście. Ja również uważam, że warto zainwestować w lepsze narzędzia, bo zwyczajnie wytrzymają dłużej. Jednak nie wszystkie narzędzia wykorzystuję często czy do skomplikowanych prac. Dlatego nie muszę wydawać krocie na np. młotek. Co innego nasadki, którym ostro daję popalić – tu już inwestuję w jakość, bo oszczędność na zakupie jest pozorna i szybko się najeździsz (czyt. wydasz pieniądze) szukając nowej.

Druga sprawa to nasza rynkowa konkurencja. Pytacie dlaczego nie piszemy o innych markach. To proste: szanujemy to, co robią. Dlatego nie będziemy się wypowiadali na temat ich produktów, bo po prostu nie wypada – tak jak my nie chcielibyśmy, żeby oni mówili za nas. Poza tym nawet gdybym to robił, do tego w sposób obiektywny, to czy byłbym wiarygodny?

To w czym mogę pomóc (jako Expert Grupy Topex) to porady związane z narzędziami ogólnie, a w szczególności narzędziami, za które sami odpowiadamy.
Expert Grupy Topex

Postprzez Pan W » czwartek, 6 lutego 2014, 14:08

Może jakiś mod to wydzieli do osobnego wątku.
Oby się warny nie posypały za OFFTOP ale ja też swoje 3 grosze wcisnę bo narzędzi używam prawie codziennie robiąc tzw. fuszki w garażu.
Mam mi. komplet grzechotek 1/2" NEO z logotypem TVN TURBO na każdym elemencie i powiem szczerze nie zawiódł mnie a używam go często. Mam też kilka innych gratów z NEO i dają radę. Na tle konkurencji Yato, Coval, Kingtony, Jonnesway które też mam są ok. faktycznie jakość TOPEX-u kilka lat wstecz (posiadam narzędzia w sprzedaży) była delikatnie mówiąc wątpliwa. Moi klienci nie raz wracali z pękniętym pistoletem do silikony, śrubokrętem krzyżakowym który stał się pobijakiem itd.. Obecnie widać, że jakość poszła do góry. Ale chciałbym abyś Expert Grupy Topex, wypowiedział się na temat konkurencji, co warto u was kupić a czego raczej nie (mam tak z handlowcem z Covala który mówi uczciwie których jego produktów unikać :diabel: )
Ja to uwielbiam!!!
Nie szukam śmierci...ja gonię swoje marzenia.
Pan W

Postprzez Expert Grupy Topex » czwartek, 6 lutego 2014, 16:44

Pan W napisał(a):Może jakiś mod to wydzieli do osobnego wątku.
Oby się warny nie posypały za OFFTOP ale ja też swoje 3 grosze wcisnę bo narzędzi używam prawie codziennie robiąc tzw. fuszki w garażu.
Mam mi. komplet grzechotek 1/2" NEO z logotypem TVN TURBO na każdym elemencie i powiem szczerze nie zawiódł mnie a używam go często. Mam też kilka innych gratów z NEO i dają radę. Na tle konkurencji Yato, Coval, Kingtony, Jonnesway które też mam są ok. faktycznie jakość TOPEX-u kilka lat wstecz (posiadam narzędzia w sprzedaży) była delikatnie mówiąc wątpliwa. Moi klienci nie raz wracali z pękniętym pistoletem do silikony, śrubokrętem krzyżakowym który stał się pobijakiem itd.. Obecnie widać, że jakość poszła do góry. Ale chciałbym abyś Expert Grupy Topex, wypowiedział się na temat konkurencji, co warto u was kupić a czego raczej nie (mam tak z handlowcem z Covala który mówi uczciwie których jego produktów unikać :diabel: )

@Pan W, dzięki za uznanie. Faktycznie od dawna pracujemy nad podnoszeniem standardów jakości naszych produktów i coraz więcej użytkowników to zauważa. Ale, masz rację, może nie jest to odpowiednie miejsce na dyskusję o narzędziach. Jeśli masz ochotę pogadać napisz do mnie na priv.
Ostatnio edytowano czwartek, 6 lutego 2014, 16:45 przez Expert Grupy Topex, łącznie edytowano 1 raz
Expert Grupy Topex

Postprzez ziomek4000 » czwartek, 6 lutego 2014, 17:44

wydzieliłem temat. tu możecie do woli pisać o swoich doświadczeniach z poszczególnymi firmami. proponuję też dyskusję z PW przenieść tutaj. skoro mamy na forum osoby które zawodowo zajmują się tym tematem to niech podzielą się swoim doświadczeniem (oczywiście obiektywnie i bez zbytniego zachwalania własnego towaru) z innymi użytkownikami forum.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Miksol » sobota, 8 lutego 2014, 14:31

Panowie Panowie... Ja tam expertem może wielkim nie jestem, ale wiem jedno są narzędzia tanie amatorskie i drogie profesjonalne. Topex, Yato, Stanley, Casto itd to tani budżet, dla okazjonalnego dłubka...

Kupcie Honitona, czy Jonnesway'a i możecie marudzić... A nie...

Wydać 200zł na komplet 90elementów i marudzić, że się bity ukręcają, a trajkotka puszcza...

A kup to samo za 1000zł i spokój...

Nie mam nic przeciwko tanim narzędziom... Ba niektóre są nawet nieźle wykonane i przydatne... Ale jak to mówią tanie mieso psy jedzą...

Wiem natomiast jedno... Napisz mi gdzie znajduje się fabryka waszego Topexa?? Nie firma, czy dystrybutor, ale produkcja...

Ta sama zasada co Romet, MotoBi, MotoBoy, Benzer, Keewey, Zipp i inne... Z jednej chińskiej fabryczki tylko w porcie inne nalepki idą... :lol:
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Postprzez michalm83 » sobota, 8 lutego 2014, 17:03

Miksol napisał(a):Wydać 200zł na komplet 90elementów i marudzić, że się bity ukręcają, a trajkotka puszcza...

Jak tak można przepłacać.
W markiecie za zestaw Topex 72 zapłaciłem 89 pln.
Do domowego użytku i jakiegoś drobnego grzebania przy moto w zupełności wystarcza.
michalm83
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Miksol » sobota, 8 lutego 2014, 18:21

No ja krece kluczami za 130zl i na moja amatorke mi starcza, ale jakbym mial robic nimi w warsztacie, to bym padl... Slaba jakosc...
Miksol

Postprzez blue angel » sobota, 8 lutego 2014, 20:02

Ja podzielam poglą Miksola. Nie warto oszczędzać. Ja całe życie rąbałem siekiera normalną "tatową" aż pewnego dnia sąsiad dał mi fiskarsa ... 7 x droższy od mojej siekiery i ... nigdy NIGDY już nie wróce do swojej "tatowej" siekiery. Takie samo zdanie mam na temat kluczy. Jak mam oszczędzić i kupić tańsze i godzić się że czasem coś się prześliźnie na kluczu albo bit się ukręci to NIE i stanowczo NIE wole kupic raz i koniec. Mam kilka kluczy z Proxxona i to najniżej jak zejdę z kluczami.
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez Expert Grupy Topex » poniedziałek, 10 lutego 2014, 16:19

Miksol napisał(a):Panowie Panowie... Ja tam expertem może wielkim nie jestem, ale wiem jedno są narzędzia tanie amatorskie i drogie profesjonalne. Topex, Yato, Stanley, Casto itd to tani budżet, dla okazjonalnego dłubka...

Wiem natomiast jedno... Napisz mi gdzie znajduje się fabryka waszego Topexa?? Nie firma, czy dystrybutor, ale produkcja...

Miksol, produkcję naszych narzędzi zlecamy fabrykom w Azji – nie ukrywamy tego i nigdy tego nie robiliśmy. Nie znaczy to jednak, że traci na tym jakość, bo to nie miejsce produkcji jest jej wyznacznikiem tylko oczekiwania konsumenta co do parametrów zakupowych – jakości i ceny. Fabryki dostają dokładną specyfikację, którą opracowuje się na etapie prototypu. Poza tym każdą partię sprawdzamy – zarówno w Polsce, jak i na miejscu w fabryce. Powołaliśmy grupę Inspektorów, którzy dzień po dniu kontrolują jakość wyrobu we współpracujących z nami fabrykach. Poza tym stworzyliśmy własne laboratorium badawcze (naprawdę wysoka jakość w skali kraju) i stale współpracujemy z uznanymi firmami zajmującymi się kontrolą jakości (m.in. TUV). Wszystko po to, aby towar za każdym razem spełniał oczekiwania konsumenta.

Zresztą z usług zagranicznych fabryk korzysta większość firm, nie tylko z sektora narzędziowego. Nie będę się rozpisywał o każdej z osobna, bo nie ma to większego sensu, ale fakt, że niemal cały światowy hi-tech powstaje w Chinach jest najlepszym dowodem, że już dawno nie jest to kraj taniej siły roboczej (zorientowani na pewno potwierdzą).
Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 lutego 2014, 16:20 przez Expert Grupy Topex, łącznie edytowano 1 raz
Expert Grupy Topex

Postprzez Miksol » poniedziałek, 10 lutego 2014, 23:20

Chinskie skutery tesco, tez sa na licencji hondy... A jednak... Normy w chinskich fabrykach to mit. To o czym piszesz, o swiatowej czolowce, ktora produkuje w azji... Oni wlasnie zbieraja zniwa... Po tylku dostaja wszyscy!!! Bosch, Vw, prducenci agd i rtv... Podpisuja swija marka tandete, przez co traca w oczach klientow... Tez robie w handlu i widze jak spada jakosc nawet najwyzszej polki... Tragedia

Nie mam nic do Topexa, ba jest nawet spoko... Ale nie wyrobie jak bedziesz z tych narzedzi robil boskie hiperdokladne chirurgiczne narzedzia boskiego stworzenia swiata... Ot tania lipa, ktora czasem trafi sie dobra, przydatna i ciekawa...

Piszesz o projektach dokladnych... Oki pojade do castoramy, kupie boczne i golymi rekami wyszczerbie je na pierwszym lepszym grubszym kablu, kto bedzie winny? Projektant i jego wytyczne?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 lutego 2014, 23:25 przez Miksol, łącznie edytowano 1 raz
Miksol

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 11 lutego 2014, 08:12

Expert Grupy Topex, wybacz, ale czy Ty aby nie piszesz pracy doktorskiej/magisterskiej nt.: znajomość mojej jakości wśród innych Forów gości ???

:spamer: :spamer: :spamer: WYBACZ ALE MAM SERDECZNIE DOŚĆ TWOJEJ AUTO-REKLAMY SZAJSU !!!! :spamer: :spamer: :spamer:

TO JEST FORUM MOTOCYKLOWE SUZUKI !!!
Jeśli swoimi udowodnieniami chcesz "zapracować" na premię, to źle się za to zabrałeś!
Chcesz nas przekonać ???
ZAFUNDUJ PRÓBKI !!!
Jest wielu chłopaków i , SORRY, Pań również :yeah: - lubiących "pogrzebać w garażu - albo mających własny warsztat / Firmę - DAJ IM MOŻLIWOŚĆ PRZETESTOWANIA OWYCH WSPANIAŁOŚCI !!!

Inaczej całe ta dyskusja jest "psy na buty" :(
Ostatnio edytowano wtorek, 11 lutego 2014, 08:13 przez KR-Ociec, łącznie edytowano 1 raz
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez Expert Grupy Topex » wtorek, 11 lutego 2014, 17:01

Miksol, w żadnym miejscu nie napisałem, że TOPEX to „hiperdokladne chirurgiczne narzędzia” bo to byłaby bajka. Mówię wprost i oceniam realistycznie: to solidna propozycja dla majsterkowiczów, czyli ludzi używających narzędzi od czasu do czasu i zazwyczaj do mało skomplikowanych prac przy średnich obciążeniach. Nie oznacza to przecież, że narzędzie nadaje się do ciężkiej, warsztatowej pracy – prawda? Zapewniam Ciebie, że nie jestem tu żeby cokolwiek sprzedawać (nie jestem handlowcem), a moja obecność na forum nie jest próbą „dorobienia” na premię :). Cel mam prosty: poznać i zrozumieć Waszą opinię i jeśli dysponuję w temacie wiedzą to wyjaśniać wątpliwości i doradzać (jeśli ktoś tego potrzebuje). Uwierz, że znam się na narzędziach – zarówno jako użytkownik, jak i człowiek z branży, który w dodatku ma mam dostęp do wyników testów wielu marek.

KR-Ociec, co do testów naszego sprzętu – ciekawy pomysł. Poważnie. Dzięki, bo taka odpowiedź to dla mnie znak, że powinniśmy pomyśleć o takim kierunku w budowaniu zaufania do marki. Dlatego porozmawiam z ekipą od promocji i jeśli taki projekt wejdzie w życie na pewno dam znać.
Expert Grupy Topex

Postprzez Miksol » wtorek, 11 lutego 2014, 17:16

Słuchaj - co irytuje w tanich narzędziach?? Podpowiem jednarazowość... To, że majsterkowicz wybiera tanie narzędzie to nie znaczy, że przy odkręcaniu pierwszej śruby ma się klucz ukręcić, a kombinerki rozluzować... Ktoś to kupuje do sporadycznych prac, ale nie na raz...

Z takich właśnie wpadek tworzą się powiedzenia typu - Biednego nie stać na tanie...

Róbcie narzędzia tańsze, ale wielorazowe... Wiadomo, obniżanie ceny wiąże się z ograniczeniem kosztów produkcji, a to wiąże się z przeniesieniem jej do Azji... Ale klucz który nie pasuje na nakrętkę to już czasem przesada :shock:

Osobiście nic do Ciebie nie mam :D Walczymy o narzędzia tylko :diabel:
Miksol

Następna strona

Powrót do HYDEPARK