Rumunia - czerwiec 2013

TYLKO: informacje, umawianie się, propozycje...
Do relacji z wypraw itp. jest Dział FOTORELACJE

Rumunia - czerwiec 2013

Postprzez moro99 » niedziela, 14 października 2012, 19:53

Czesc
Zaczynam planowac wypad do Tumunii na moto. Mysle nad majem czerwcem tak przynajmniej na 7 dni (14 preferowane).
Powolutku zaczynam zbierac info gdzie warto pojechac i co zobaczyc.
Jak ktos ma jakies sugestie to smialo podsylac. Dodatkowo jesli ktos mialby wolne i ochote ze mna sie wybrac takze zapraszam do wspolnej konwersacji na ten temat :)
moro99

Postprzez rumcajs » sobota, 29 grudnia 2012, 22:42

Polecam przeczytać
http://jarekspychala.com/10-Histria_i_K ... garia_2008

Jego pierwsze felietony opisują jeżdżenie na jajku :)

Ja chciałbym do Czarnogóry, bo z opisów wynika, że w Rumuni jest syf. Z tym, ze ja muszę dopiero zobaczyć czy ten imbryk, który właśnie zaliczkowałem jest dobrym zakupem i nadaje się na takie trasy. I jeszcze kwestia nauczenia się jeżdżenia na motu bo prawko to jedno, a jazda to drugie :P
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Gruby » niedziela, 30 grudnia 2012, 18:18

Ja też planuję Rumunię, ale to dopiero w sierpniu, bo wtedy mam 3 tygodnie urlopu.
Suzuki GSX750F '99
Pannonia TLF 250 '58
Gruby

Postprzez cookieman » wtorek, 1 stycznia 2013, 10:03

jaki orientacyjny koszt takiego wypadu (poza paliwem) liczył ktoś ?
cookieman

Postprzez moro99 » wtorek, 1 stycznia 2013, 11:21

cookieman, Z tego co wiem ceny zarcia sa 1:1 (te okolice) a spanie (podobno) mozna sie namioem rozbic gdziekolwiek - wiec tu tez tragedii nie ma
moro99

Postprzez Gruby » wtorek, 1 stycznia 2013, 20:28

Ja bym się jedynie obawiał jak moja Suzi zniosłaby Rumuńskie drogi...
Suzuki GSX750F '99
Pannonia TLF 250 '58
Gruby

Postprzez rumcajs » środa, 2 stycznia 2013, 07:35

moro99 napisał(a):cookieman, Z tego co wiem ceny zarcia sa 1:1 (te okolice) a spanie (podobno) mozna sie namioem rozbic gdziekolwiek - wiec tu tez tragedii nie ma

Nie wiem jak wy ale ja w Rumuni nie rozbiłbym się na dziko chyba, że lubicie nocne warty na zmianę :) co w sumie i tak nie daje gwarancji powrotu ze wszystkim do domu. Ojciec opowiadał jak pojechała ekipa z jego firmy po tira rozwalonego w wypadku, trzeba było naczepę popalić na kawałki i przetransportować do Polski. Za każdym razem jak zasnęli (spali w aucie obok) to natychmiast pojawiała się ekipa po aluminium. Drzwi naczepy wozem drabiniastym w zaprzęgu próbowali im wywieź, ale na szczęście się obudzili na czas :-)
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bryndzus » poniedziałek, 21 stycznia 2013, 21:25

[quote="rumcajs"
Nie wiem jak wy ale ja w Rumuni nie rozbiłbym się na dziko chyba, że lubicie nocne warty na zmianę :) co w sumie i tak nie daje gwarancji powrotu ze wszystkim do domu. :-)[/quote]

powiem tak, byłem już parę razy w Rumunii (nie na moto) i nie trafiłem nigdy na opisane powyżej sytuacje. pewnie że jak sie będzie chciało rozbić na zad...u to nie trzeba do Rumunii jechać żeby dostać po gębie albo żeby się pozbyć jakichś rzeczy. jak się rozbijesz w cywilizowanym miejscu to nie ma problemu, a ludzie w Rumunii są genialni - życzliwi, serdeczni i otwarci na przyjezdnych.
Lewa w górę!!!
bryndzus

Postprzez szydlas » wtorek, 5 lutego 2013, 11:02

Pozwolę się dołączyć do dyskusji. W opisanaym kraju byłem kiedyś podczas wakacji na 3 dni i powiem wam że nie jest tam źle. Było to kilka lat temu, lecz drogi o wiele lepsze niż u nas. Tymbardziej, że sporo budowali wtedy nowych. Polecam do zwiedzenia zamek Draculi w Transylwanii. :) Bukareszt również oferuje kilka miejsc wartych zobaczenia. Szczerze po odwiedzeniu tego kraju, mogę śmiało stwiedzić że jest tam całkiem spokojnie i przyjemnie. O wiele gorzej wypada tutaj Bułgaria, gdzie szczerze mówiąc jeszcze 5 lat temu, było tam dla mnie dosyć strasznie, mimo iż tylko przez nią przejeżdżałem. Co do rozbojania się na dziko w Rumunii, to szczerze mówiąc, patrzyłbym na to jak w u nas w kraju. Czyli, zależy gdzie. :) Pozdrawiam i życzę udanej wyprawy.
szydlas

Postprzez moro99 » środa, 13 lutego 2013, 15:43

niestety z przyczyn finansowych musze odpuscic rumunie w tym roku :(
moro99

Powrót do Zloty, podróże, wyprawy, wspólne latanie...